Jaap Heringa

41 jaar

Jaap runt een paardenfokkerij. Hij is zes dagen per week in touw met de edele dieren en het land om zijn boerderij. Mesten, trainen en onderhouden van de stallen. Om dat te kunnen doen dialyseert hij 's nachts thuis.

Jaap Heringa heeft een lange geschiedenis met dialyse. Hij was zestien toen een nierziekte werd geconstateerd. Na verschillende dialysevormen en een transplantatie doet hij tegenwoordig thuis nachtelijke hemodialyse.

Ervaring van Jaap: thuisdialyse 's nachts

Ervaring van Jaap: thuisdialyse 's nachts

Vijf nachten per week dialyseren

Vijf nachten per week dialyseert Jaap terwijl hij slaapt. Hij twijfelde eerst: 'Je haalt de dialyse naar huis in je gezin. IK heb vier kinderen en ik wilde ze niet met mijn ziekte belasten', vertelt Heringa, 'Mijn vrouw haalde me over de streep. Zij vond dat we moesten gaan voor de beste behandeling en dat is nachtelijke thuis hemodialyse. Nu ben ik blij dat we dit besluit hebben genomen, want ik voel me bijna altijd 100%.' Dat was anders in de periode dat Heringa nog in het centrum dialyseerde. 'Toen had ik vaak rusteloze benen en regelmatig kramp. Ik voelde me minder fit en moest vaak ’s middags even rusten', legt Heringa uit. Ook was hij veel tijd kwijt met het reizen naar het centrum drie keer per week.

Paardenfokkerij

En die tijd heeft hij eigenlijk niet. Heringa heeft een druk bestaan. Hij runt een paardenpension en -fokkerij. Zes dagen per week. Elke ochtend na het ontbijt en als de kinderen de deur uit zijn, start hij met voeren waarna hij de paarden in de stapmolen plaatst. Tussendoor mesten of scheren en er is altijd wel wat te doen op het land. ’s Weekends naar de dressuur- of springwedstrijden met zijn zoon of naar hengstenkeuringen. Gelukkig is zijn werk al van jongs af aan zijn passie. 'Zo’n druk leven is zwaar met dialyse, maar ik laat me niet door mijn ziekte leiden.'

Regie over het leven

'Door de nachtdialyse voel ik me vrijer, ik heb zelf regie over mijn leven, gebruik weinig medicijnen en kan veel eten en drinken', benadrukt Heringa, 'Overdag leef ik mijn leven als ieder ander, ik lig alleen elke dag voor 23.00 uur in bed om ’s nachts mijn dialyse-uren te kunnen maken. Maar ook daarin ben ik heel flexibel, als mijn vrouw een paar nachten slecht geslapen heeft of we hebben een feestje, dan dialyseer ik gewoon een keer overdag. Je moet er samen achter staan, maar dan heb je ook heel veel vrijheid.'

'Als verpleegkundige van het thuisteam zie ik hoeveel zelfstandigheid en flexibiliteit thuisdialyse biedt!'

Sinie Boersma-Koenes
verpleegkundige thuisteam

Deze pagina delen: