Roelie de Jong-Doller

76 jaar

Roelie de Jong - Doller laat zien dat ook op latere leeftijd thuisdialyse mogelijk is. Met de dialyseassistent dialyseert zij vijf keer per week. De momenten dat ze vrij is brengt ze tijd door met haar kinderen en kleinkinderen en in haar moestuin.

'Sinds ik thuis dialyseer, voel ik me veel fitter', zegt mevrouw De Jong–Doller uit Waskemeer. 'Dat is fijn, want daardoor heb ik veel kwaliteit van leven.' Voor mevrouw De Jong betekent dat: tijd hebben voor haar kinderen en kleinkinderen, de tuin en haar sociale contacten. Haar dagen zijn goed gevuld. Vijf middagen per week komt een dialyseassistent van het DCG bij haar thuis en voeren ze samen de hemodialyse uit.

Lekker buiten in de tuin

'Op mijn dialysedagen sta ik ’s ochtends om 8.00 uur op en ontbijt ik. Op dinsdag en donderdag probeer ik te bewegen', vertelt mevrouw De Jong, 'Ik vind het belangrijk om fit te blijven en ga ook veel naar buiten in de tuin.' Mevrouw De Jong heeft een eigen kas, waarin ze met veel zorg fruit en groente kweekt. In haar aangepaste scootmobiel verzorgt ze de planten en geniet ze van de borders vol bloei in de zomer.

Thuis assisteer ik patiënten bij het aan- en afsluiten van de machine. Ik begeleid de dialyse.

Alies Tammenga
Dialyse-assistent

In balans zijn

Op de dialysedagen dialyseert ze per keer steeds drie uren. 'Medisch gezien hoef ik minder vaak. Toch kies ik hiervoor, omdat de dialyse nu geleidelijker gebeurt', benadrukt ze. 'Daardoor voel ik me beter en meer in balans. In het verleden had ik vaak hoofdpijn na de dialyse of een hele lage bloeddruk. Dat is niet fijn. Dat heb je minder als je vaker dialyseert.' Woensdag is een vrije dag: 'Dan doen we het rustig aan, drink ik uitgebreid koffie en heb ik tijd voor bezoek en contacten. Het is mooi dat de dialyse thuis kan, maar het is niet niks,' besluit mevrouw De Jong - Doller.

Deze pagina delen: