Dialyse Centrum Groningen schenkt al jaren oude machines aan Stichting Batam. Deze stichting zorgt ervoor dat dialysemachines in Indonesië terechtkomen om daar nierpatiënten een behandeling te kunnen bieden. Onlangs schonk het DCG 12 Fresenius 5008 machines aan de stichting.

Deze machines zijn in Indonesië nog niet eerder gebruikt. Om het plaatselijke personeel te helpen de machine onder de knie te krijgen ging er eind maart een Nederlands team van een dialysetechnicus en twee verpleegkundigen naar het dialysecentrum in Bandung. Het was een goede ervaring om de kennis en ervaring over te brengen aan de zeer betrokken medewerkers van het dialysecentrum. Ook was het mooi om te zien dat het centrum dankzij Stichting Batam heeft kunnen uitbreiden en daarmee meer patiënten een dialysebehandeling kan bieden. In totaal dialyseren er 328 HD-patiënten en 83 PD-patiënten. Het grootste centrum van Indonesië.

DCG-bezoek aan Bandung

Dialysverpleegkundige Paula Stuurwold en medisch maatschappelijk werker Karin Holties', werkzaam bij DCG, hebben het centrum in Bandung eveneens bezocht. Zij vonden het een zeer geslaagde dag. Ze berichtten via WhatsApp dat de training met de 5008-machine er net op zit in het centrum en dat het personeel nu de juiste bloedlijnen aan het bemachtigen zijn. In het centrum wordt niet alleen gedialyseerd, maar ook opgeleid.

Geschonken spullen herkend

Paula: ‘Overal zagen we bekende oude weegschalen, bedden en stoelen. Machines kon ik zelfs nog herkennen aan de monitornummers. Heel bijzonder! De planning is wel even wat anders dan de digitale planning op het DCG. Er zijn grote borden met EVV-schap, zodat de verpleegkundige de eigen patiënten in de gaten kan houden. Goed nieuws is dat er tegenwoordig een ziektekostenverzekering is, waardoor alle mensen geholpen kunnen worden. Wel heel basic, slechts twee keer per week!’

Meer nieuws

Deze pagina delen: