Een urinetest kan het risico op hart- en vaatziekten en nierfalen goed voorspellen. Screening op albumine in de urine toont het risico op hart- en vaatziekten en nierproblemen al in een vroeg stadium aan. Dit kan toekomstige ziekten voorkomen.  Dat concludeert Akin Özyilmaz, nefroloog bij Dialyse Centrum Groningen, in zijn proefschrift. Hij promoveert 29 november om 11.00 uur in het Academiegebouw in Groningen. Zijn bevindingen maken effectieve preventieve behandeling mogelijk.

Bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en nierproblemen zijn onder meer hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes.  De onderzoeken naar deze risicofactoren zijn  relatief duur. Tot nu toe worden alleen mensen op indicatie hierop getest en krijgen ze indien nodig preventieve medicatie voorgeschreven.

Albumine is een voorspeller

De laatste decennia blijkt dat de uitscheiding van het eiwit albumine in urine een voorspeller kan zijn voor hart- en vaatziekten en chronische nierziekten. Een verhoogde albumine-uitscheiding in de urine wijst op beschadiging van de bloedvaten . Als dit inderdaad een goede voorspeller is voor deze belangrijke aandoeningen, kan een simpele urinetest de gezondheidszorg geld besparen, doordat onderzoeken niet voor iedereen meer nodig zijn en de juiste mensen in een vroeg stadium preventief kunnen worden behandeld en zo ziekten effectief kunnen worden voorkomen. Ook onnodig medicijngebruik kan daarmee worden voorkomen.

Over de onderzoeker

Akin Özyilmaz (1972) studeerde Geneeskunde aan de universiteit van Nijmegen. Hij verrichte zijn onderzoek binnen onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij het Groningen Kidney Center (GKC). Het onderzoek werd gefinancierd door de Nierstichting. Özyilmaz is sinds 2007 werkzaam als internist-nefroloog bij het UMCG en bij Dialyse Centrum Groningen.

Bron: Persbericht is gebaseerd op het bericht van het UMCG.

Meer nieuws

Deze pagina delen: