De Cliëntenraad bestaat op dit moment uit zeven leden, ondersteund door ambtelijk secretaris Marielle de Wagt. Hieronder stelt elk lid zichzelf voor.

Ali Drenth-Nijland
Ali Drenth-Nijland
Voorzitter

Ali Drenth is vijf jaar dialysepatiënt geweest.  Samen met haar man deed ze thuisdialyse. Inmiddels heeft ze in het UMCG een niertransplantatie ondergaan. Ze werkt 's ochtends op een basisschool. 's Middags is er tijd voor onder andere het werk voor de Cliëntenraad (CR).

'Ik vind de CR een belangrijk orgaan binnen het DCG, omdat patiënten hier hun mening kunnen uiten richting de Directie. Op deze wijze kan de CR invloed hebben op de behandelomgeving bij het DCG.'

 

 


 

Willem Pastoor
Willem Pastoor
CR-lid

Willem Pastoor werd in augustus 2014 dialysepatiënt. Hij koos ervoor om op het centrum te dialyseren bij Dialyse Centrum Groningen. In september 2016 is hij getransplanteerd in het UMCG. Ondanks zijn nierfalen heeft hij altijd zijn werkzaamheden in zijn bedrijf kunnen uitvoeren. Eind 2016 is Willem benaderd om lid te worden van de Cliëntenraad.

'Ik vind het belangrijk om in de snel veranderende digitale wereld ook mijn advies te geven t.b.v. dialysepatiënten en het DCG. Met name voor wat betreft thuisdialyse in combinatie met ondersteuning op afstand.'

 

Dick de Jonge
Dick de Jonge
CR-lid

Dick de Jonge hoorde een paar jaar geleden dat hij een nierziekte had. Dat kwam voor hem erg onverwachts. In korte tijd moest hij starten met dialyse. Hij besloot buikspoeling te gaan doen. Toen hij geopereerd was en in opleiding voor deze behandelvorm gebeurde er wat onverwachts. Zijn overgebleven nier had zich hersteld. Iets wat zelden gebeurt. Hij kan nu daardoor op dit moment zonder dialyse.

'Ik merkte echter wel dat op zo'n moment je wereld op zijn kop staat. Je moet zeer ingrijpende keuzes maken. Ik wilde me daarom graag inzetten voor patiënten die dialyseren. Ik ga bijna met pensioen, maar heb lang gewerkt als change manager / projectleider. Ik ben daarom, denk ik, een mooie aanvulling op de Cliëntenraad.'

Henk Nijland
Henk Nijland
CR-lid

Vanaf het moment dat Henk Nijland geconfronteerd werd met zijn nierziekte was hij geïntereesserd in de CR. Het is voor hem heel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over zijn ziekte. Zo weet hij wat de ziekte inhoudt en welke opties er zijn voor een patiënt. Hij is erg enthousiast over thuisdialyse. Dit heeft hij jaren gedaan, voordat hij onlangs een transplantatie onderging.

'Je bent in je eigen omgeving en hoeft niet aldoor heen en weer naar het DCG. Indien gewenst informeer ik patiënten die ook thuis willen gaan dialyseren. Mijn rol bij de CR bestaat uit het bijhouden van reglementen en wetgeving. Daarnaast kan ik tijdens CR-vergaderingen gevraagd en ongevraagd advies geven.'

Peter Engberts
Peter Engberts
CR-lid

Peter Engberts kreeg in 1997 een transplantatienier. In 2011 is hij weer begonnen met nachtelijke hemodialyse op de locatie in Groningen. In mei 2015 is hij opnieuw getransplanteerd. In 2012 is Peter Engberts benaderd om lid te worden van de Clientenraad en heeft daarin toegestemd.

'Ik vind het belangrijk dat er goed overleg is tussen de patiënten en de directie met medewerkers van het DCG. Ik kan samen met mijn CR-collega's de directie adviseren over de veranderingen in het DCG, en over wat er leeft onder de patiënten. Ik vind het belangrijk mee te praten en mee te denken.


 

Paula Holwerda
Paula Holwerda
CR-lid

Paula Holwerda is sinds haar 14e nierpatiënt en moest van de ene op de andere dag met dialyse beginnen. Na 23 jaar dialyse en vier niertransplantaties is ze op het gebied van de nieren bijna van alle markten thuis. Ze heeft verschillende dialysevormen gedaan.

Haar laatste transplantatie was in december 2015 en dat gaat tot nu toe redelijk goed. Na een korte pauze heeft ze in maart 2018 weer haar herintrede in de CR gemaakt.

“Ik vind het belangrijk dat er ook naar beleidskwesties gekeken wordt vanuit patiëntenperspectief”.

Deze pagina delen: