Hieronder vindt u veelgestelde vragen over hemodialyse.

Wat is hemodialyse?

Bij hemodialyse wordt het bloed buiten het lichaam gezuiverd met behulp van een kunstnier, een dialysemachine, een shunt (toegang tot de bloedbaan) en een spoelvloeistof. Uw bloed stroomt door de kunstnier en via de kunstnier weer terug naar uw lichaam. Overtollig vocht en afvalstoffen spoelen zo uit uw bloed.

Welke hemodialysebehandelingen zijn er?

Bij DCG kunt u terecht voor verschillende hemodialysebehandelingen. U kunt thuis dialyseren met uw partner of een dialyse-assistent. Daarbij heeft u meer flexibiliteit in hoe u de dialyse inpast in uw leven. Daarnaast kunt u op het centrum overdag dialyseren in Groningen, Delfzijl, Stadskanaal en Assen. In Groningen kunt u ook 's nachts dialyseren. Bij centrumdialyse heeft u vaste dagen en tijden dat u langskomt. U vindt meer informatie onder Behandeling en Ondersteuning.

Hoe vaak en hoe lang moet ik dialyseren?

Patiënten die op het centrum dialyseren, komen voor de behandeling meestal 3 keer per week een vast dagdeel langs. Iedere keer dialyseren ze dan drie tot vier uur. Patiënten die 's nachts naar het centrum komen, kunnen langer dialyseren. Bij patiënten die thuis dialyseren is meer flexibiliteit mogelijk. Sommige patiënten dialyseren volgens een zelfde schema als patiënten op het centrum (bijvoorbeeld met een dialyse-assistent), andere patiënten dialyseren vaker en langer, omdat ze zich dan beter voelen. Wanneer u zelfstandig de dialyse met uw partner uitvoert kunt u gemakkelijker op andere tijden of 's nachts dialyseren.

Welke bijwerkingen heeft hemodialyse?

Hemodialysepatiënten kunnen last hebben van bijwerkingen tijdens of na hun behandeling. Regelmatig voelen patiënten zich na de behandeling moe of duizelig. Ook komen rusteloze benen en jeuk als bijwerkingen voor. Het kan ook gebeuren dat de plek rond de shunt gezwollen of rood wordt of dat er littekenweefsel ontstaat.

Wat is een shunt?

Om te kunnen dialyseren is een goede toegang tot de bloedbaan nodig. De shunt biedt deze toegang. Een shunt is een verbinding tussen een slagader en ader. Het is belangrijk om met uw shunt voorzichtig om te gaan. Meer informatie over de shunt vindt u op de kaart bij de tekst over Hygiëne.

Kan ik thuis dialyseren?

Met iedere patiënt bespreken de arts en verpleegkundige de mogelijkheid om thuis te dialyseren. Als u de wens heeft met de dialysemachine naar huis te gaan, kijken we of u hierbij hulp kunt krijgen van uw partner of een dialyse-assistent. U krijgt altijd een opleiding op het centrum om u goed voor te bereiden. Als u eenmaal thuis dialyseert, heeft u een telefoonnummer waarmee u kunt bellen als u iets wilt vragen. Soms is het door uw lichamelijke of psychische gezondheid onmogelijk om thuis te dialyseren. U kunt met uw behandelend arts de mogelijkheden bespreken. 

Ik heb thuis een probleem met de dialyse. Wat moet ik doen?

U dialyseert thuis en u heeft een probleem dat u niet zelf kunt oplossen. U kunt 24 uur per dag de bereikbare dienst van DCG bellen (050-3619444). 

Deze pagina delen: