Kan ik een weekendje weg of op vakantie?

Zowel met hemodialyse als met peritoneale dialyse (buikspoeling) is het in de meeste gevallen mogelijk om op vakantie te gaan. Daarvoor moet u wel het één en ander organiseren. Het medisch maatschappelijk werk kan u daarbij ondersteunen.

Hoe regel ik een dialyseplek voor mijn vakantie?

U vult het formulier vakantieaanvraag in. Daarna krijgt u zo spoedig mogelijk een antwoord van ons en hoort u de verdere procedure.

Is er een patiëntenvereniging?

Ja. Voor nierpatiënten is er een landelijke vereniging, de NVN (Nierpatiënten Vereniging Nederland). Daarnaast zijn er meerdere regionale verenigingen, zoals de NVNN (Nierpatiënten Vereniging Noord Nederland).

Zijn er mogelijkheden om met lotgenoten in contact te komen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om met lotgenoten in contact te komen. Binnen DCG vindt dit contact bijvoorbeeld plaats tijdens voorlichtingsavonden en rondleidingen. Daarnaast kunt u via de patiëntenverenigingen, zoals de NVN en NVNN ook in contact komen met lotgenoten.

Wat betekent dialyse voor mijn seksleven?

Nierfalen en een dialysebehandeling kunnen van invloed zijn op uw seksleven. Afhankelijk hoe belangrijk intimiteit en seksualiteit in uw relatie en leven is, kunt u hier in meer of mindere mate tegenaan lopen. Dit kan variëren  van een verminderd libido tot pijn bij het vrijen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het medisch maatschappelijk werk.

Kan ik nog overstappen op andere dialyse?

Overstappen op een andere vorm van dialyse is een mogelijkheid, maar dit is afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Kan ik werken of studeren?

Naast uw dialyse kunt u werken of studeren. Wat voor u mogelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie, uw wensen en behoeften en uw dialysebehandeling. Het medisch maatschappelijk werk ondersteunt u hier graag bij.

Wat betekent dialyse voor mijn partner?

Ook voor uw partner brengt uw nierziekte en dialysebehandeling veranderingen met zich mee. Uw partner heeft ook tijd nodig om de nieuwe situatie te accepteren, verwerken en een plek te geven. Het medisch maatschappelijk werk kan daarbij ondersteuning bieden.

Deze pagina delen: