Wat is peritoneale dialyse?

Bij peritoneale dialyse wordt het buikvlies gebruikt om te dialyseren. Het buikvlies omhult de organen in de buikholte, zoals de lever, maag en darmen. In het buikvlies zitten veel kleine bloedvaatjes. Bij peritoneale dialyse wordt met een katheter een vloeistof in de buikholte gebracht. Deze vloeistof neemt afvalstoffen en overtollig vocht op uit de kleine bloedvaatjes. De vloeistof moet regelmatig verwisseld worden. Peritoneale dialyse wordt ook wel buikspoeling genoemd.

Hoe gaat een handmatige vloeistofwisseling?

Bij peritoneale dialyse kunt u de behandeling zelf uitvoeren. U verwisselt de vloeistof waar u maar wilt. Een wisseling doet u vier keer per dag. Iedere wisseling duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens een wisseling sluit u een volle en een lege zak via een lijn aan op uw buikkatheter. Eerst laat u de 'vieze' vloeistof uit uw buikholte lopen in de lege zak. Daarna loopt de 'schone' vloeistof vanuit de andere zak in uw buikholte. De zak met vloeistof wordt altijd hoog opgehangen. De lege zak juist laag. De zwaartekracht helpt dan mee om de vloeistof te verwisselen.

Welke PD-behandelingen zijn er?

Bij peritoneale dialyse zijn er twee mogelijkheden voor het verwisselen van de spoelvloeistof. U kunt handmatig vier keer per dag de vloeistof overdag verwisselen. U kunt deze wisseling ook 's nachts laten doen door een machine. Dan heeft u overdag de handen vrij. Lees meer over peritoneale dialyse.

Welke risico's zijn er bij peritoneale dialyse?

Iedere dialysebehandeling geeft kans op bijwerkingen of problemen. Bij PD loopt u een risico op infecties. Uw buikvlies kan dan door bacteriën of virussen besmet raken. Daarom is het belangrijk hygiënisch te werken. De plek waar de katheter in de buik gaat kan gaan lekken, jeuken of irriteren. Het buikvlies kan aangetast raken, waardoor op de lange termijn geen buikspoeling meer mogelijk is.

Heb ik bij peritoneale dialyse hulp nodig?

Nee, u heeft bij peritoneale dialyse geen hulp nodig. Wanneer u tegen problemen aanloopt kunt u natuurlijk wel contact leggen met DCG. U komt af en toe naar het centrum voor uw poliklinische afspraken om te kijken of de behandeling goed verloopt en hoe het met u gaat.

Wat is een buikkatheter?

De buikkatheter is een kunststof slangetje van ongeveer veertig centimeter lang. Een chirurg plaatst tijdens een operatie de buikkatheter in uw buikholte. Daarvoor bent u 2-3 dagen in het ziekenhuis. Ongeveer twintig centimeter van het slangetje zit in de buikholte. De andere helft van de katheter steekt zichtbaar uit uw buik. Aan het eind daarvan zit een dopje dat de katheter afsluit. Via de katheter kunt u spoelvloeistof in uw buikholte brengen, waardoor de dialyse kan plaatsvinden. Sommige mensen vinden zo'n slangetje uit hun buik geen probleem, anderen vinden het griezelig dat de katheter een stukje uit de buik steekt.

Deze pagina delen: