Boerenomelet
Heeft u een restje aardappelen over van de vorige dag? En heeft u meer dan voldoende eieren in de koelkast liggen die nodig op moeten?
Denk dan eens aan een omelet als maaltijd. U kunt deze vullen met de dingen die u nog in de koelkast hebt liggen: prei, lente-ui, courgette, gehakt, het kan allemaal. Of misschien vindt u de boerenomelet wel lekker maar wilt u niet de zoute spekblokjes gebruiken. Dan is het recept van augustus net iets voor u. U kruidt zelf de in stukjes gesneden speklappen zodat de omelet niet te zout is. Stukje brood of stokbrood erbij en u hebt een lekker maaltijd.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 100 speklap naturel
- 4 eieren
- 200 g rode paprika
- 200 g champignons
- 1 grote ui
- 1 eetlepel ongezouten vloeibare margarine of olie
- 200 g gekookte aardappelen, in plakjes gesneden
- (vers gemalen) zwarte peper
- ¼ theelepel chilivlokken
- gemberpoeder
- naar wens kruiden zoals oregano, rozemarijn (evt. gedroogd)
- verse kruiden zoals peterselie
Bereiding:
- Snijd de speklap in dobbelsteentjes. Kruid de speklapblokjes met peper, chilivlokken en gemberpoeder. Laat even intrekken
- Breek de eieren boven een kom, voeg de melk toe en klop het mengsel met een garde goed door elkaar
- Snijd de champignons in plakjes, de paprika in blokjes. Pel de ui en snipper deze in kleine stukjes
- Verhit de vloeibare margarine en/of olie in een koekenpan, voeg de speklapblokjes toe. Laat dit een kwartier bakken
- Voeg de ui, paprika en champignons toe en roer dit door elkaar. Bak dit 5 minuten
- Voeg de gekookte aardappelen toe
- Giet het eimengsel in de pan en laat dit op middelhoog vuur gaar worden.
- Laat de omelet op een deksel glijden en keer deze om.
- Snijd de omelet door de helft, laat op twee borden glijden en garneer de omelet met verse kruiden en eventueel extra peper
U kunt deze omelet eventueel met een snee brood of stukje stokbrood eten
*Per portie: 460 kcal – 28 g eiwit – 280 mg natrium – 1350 mg kalium –525 mg fosfaat – 26g koolhydraten