Spring naar inhoud

Boerenomelet

Heeft u een restje aardappelen over van de vorige dag? En heeft u meer dan voldoende eieren in de koelkast liggen die nodig op moeten?

Denk dan eens aan een omelet als maaltijd. U kunt deze vullen met de dingen die u nog in de koelkast hebt liggen: prei, lente-ui, courgette, gehakt, het kan allemaal. Of misschien vindt u de boerenomelet wel lekker maar wilt u niet de zoute spekblokjes gebruiken. Dan is het recept van augustus net iets voor u. U kruidt zelf de in stukjes gesneden speklappen zodat de omelet niet te zout is. Stukje brood of stokbrood erbij en u hebt een lekker maaltijd.  

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100 speklap naturel
  • 4 eieren
  • 200 g rode paprika
  • 200 g champignons
  • 1 grote ui
  • 1 eetlepel ongezouten vloeibare margarine of olie
  • 200 g gekookte aardappelen, in plakjes gesneden
  • (vers gemalen) zwarte peper
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • gemberpoeder
  • naar wens kruiden zoals oregano, rozemarijn (evt. gedroogd)
  • verse kruiden zoals peterselie

Bereiding:

  1. Snijd de speklap in dobbelsteentjes. Kruid de speklapblokjes met peper, chilivlokken en gemberpoeder. Laat even intrekken
  2. Breek de eieren boven een kom, voeg de melk toe en klop het mengsel met een garde goed door elkaar
  3. Snijd de champignons in plakjes, de paprika in blokjes. Pel de ui en snipper deze in kleine stukjes
  4. Verhit de vloeibare margarine en/of olie in een koekenpan, voeg de speklapblokjes toe. Laat dit een kwartier bakken
  5. Voeg de ui, paprika en champignons toe en roer dit door elkaar. Bak dit 5 minuten
  6. Voeg de gekookte aardappelen toe
  7. Giet het eimengsel in de pan en laat dit op middelhoog vuur gaar worden.
  8. Laat de omelet op een deksel glijden en keer deze om.
  9. Snijd de omelet door de helft, laat op twee borden glijden en garneer de omelet met verse kruiden en eventueel extra peper

U kunt deze omelet eventueel met een snee brood of stukje stokbrood eten

*Per portie: 460 kcal – 28 g eiwit – 280 mg natrium – 1350 mg kalium –525 mg fosfaat – 26g koolhydraten