Spring naar inhoud

Penne met pompoen en tofu

Voor deze kleurige pasta kunt u eenvoudig pompoenstukjes uit de diepvries gebruiken. Voor een duurzame variant is gekozen voor tofu in plaats van vlees of kip. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om de tofu hierdoor te vervangen. 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 tomaat
  • 400 g pompoenstukjes (uit diepvries)
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 2,5 el olijfolie
  • 1 el Tromp en Rueb Kruidenazijn
  • 250 g tofu naturel
  • 1,5 el bloem
  • ½ citroen
  • 10 g platte peterselie
  • 150 g volkoren penne
  • (vers gemalen) peper naar smaak 

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
2. Snijd de tomaat in kwarten en meng met de pompoen, de hele knoflookteen, 1 eetlepel olie en de kruidenazijn op een bakplaat of in een braadslee. Rooster in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar. Schep regelmatig om. 
3. Dep ondertussen de tofu droog of pers het water eruit voor nog knapperigere tofu. Dit kan bijvoorbeeld door de tofu in een schone theedoek te wikkelen, dit op een bord te leggen met daarop bijvoorbeeld een snijplank met wat zwaars erop (zoals een pan water). Snijd de tofu daarna in blokjes van 1 cm. Rol de blokjes door de bloem en breng op smaak met peper. 
4. Verhit 1,5 eetlepel olie in een koekenpan en bak de blokjes op hoog vuur in 8 minuten goudbruin en knapperig. Schep regelmatig om. Schep de blokjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. 
5. Rasp ondertussen de halve schil van een schoongeboende citroen en snijd de peterselie fijn. Meng de citroenrasp en peterselie met de tofublokjes. 
6. Kook ondertussen de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vang een ½ kopje van het kookvocht op en giet de rest van het kookvocht af. 
7. Haal de bakplaat/braadslee uit de oven en doe het groentemengsel in de kom van een keukenmachine. Voeg het halve kopje kookvocht toe en pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper. 
8. Schep de saus door de pasta en garneer met de blokjes tofu. 

*Per portie: 590 kcal –  28 g eiwit – 0,07 g zout – 800 mg kalium –  430 mg fosfaat – 70 g koolhydraten

Tromp en Rueb als zoutvervanger

Dit recept is geïnspireerd op een recept van de Nierstichting. Tromp en Rueb is partner van de Nierstichting. Door azijn toe te voegen aan het gerecht, komen de smaken beter tot zijn recht. Natuurlijk kan je ook ‘gewone’ neutrale azijn gebruiken, maar de kruiden dien je dan zelf nog toe te voegen.