Spring naar inhoud

Aspergegerecht met kip

Asperges kun je op vele manieren eten. De klassieke wijze is met ham en ei en gesmolten boter. Deze keer een versie met gebakken kipblokjes.

Ingrediënten voor 2 personen:

- 500 gram verse witte asperges
- 200 gram kipfilet
- 2 eieren
- 400 gram krieltjes
- 2 teentjes knoflook
- ½ citroen(sap) ( ½ extra citroen(sap) om het gerecht af te maken)
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 3 theelepels paprikapoeder
- 3 eetlepels olijfolie

Bereiding:

  • Snijd de kipfilet in blokjes of reepjes.
  • Meng in een kom de blokjes kipfilet met 1,5 eetlepels olijfolie, het citroensap van de halve citroen, 2 geperste knoflookteentjes, 1 theelepel gedroogde tijm en 1 theelepel gedroogde rozemarijn.
  • Laat het minimaal 15 minuten marineren.
  • Halveer de krieltjes (als ze groot zijn).
  • Bak de krieltjes in een koekenpan in ca. 20 minuten op middelhoog vuur of rooster ze in de oven (200 °C voor een overn met boven-/onderwarmte en 180 °C voor een heteluchtoven, ca. 25-30 min) met 1,5 eetlepels olijfolie en kruid ze met 3 theelepels paprikapoeder.
  • Kook de eieren 10 minuten in water. Pel het daarna en halveer de eieren.
  • Schil de witte asperges en snijd 1–2 cm van de onderkant af.
  • Kook de asperges in ca. 15 minuten gaar en bak de gemarineerde kipfilet in een pan in ca. 6–8 minuten goudbruin.
  • Serveer de witte asperges met de gebakken kip, de krieltjes en het gekookte ei.
  • Eventueel afmaken met wat extra citroensap over de asperges.

U zou 3 plakjes achterham met minder zout in plaats van de blokjes kip kunnen toevoegen aan het gerecht. Het wordt dan wel geadviseerd om een extra eitje aan het gerecht toe te voegen om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

*Per portie: 560 kcal – 35 g eiwit – 0,45 g zout – 1350 mg kalium – 570 mg fosfaat – 35 g koolhydraten