Pasta met zalm
Deze keer een visgerecht. Zalm is een veelzijdig stuk vis, rijk aan omega-3-veturen, gezond voor hart- en bloedvaten. We adviseren om twee keer per week vette vis te eten. Zalm combineert goed met aardappelen en groente, maar is ook prima te verwerken in een pastagerecht.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1,5 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 paprika
- 1 eetlepel tomatenpuree (Del Monte)
- 200 gram sperziebonen
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel chilivlokken
- ½ citroen (sap/rasp)
- 100 ml kookroom
- 200 gram diepvries/vers zalmfilets
- 150 gram volkoren spaghetti
- 2 eetlepels olijfolie
Kruidenmengsel Waddenoriënt:
- 2 delen paprikapoeder (gerookt/ mild)
- 1 deel gedroogde tijm
- 1 deel knoflookpoeder
- 1 deel uienpoeder
- 1 deel gemalen komijn
- snufje peper
Bereiding:
- Meng de kruidenmix 'Waddenoriënt' met 1 eetlepel olijfolie en wrijf dit over de twee stukken zalm. Laat de kruiden in de zalm trekken, terwijl u de rest voorbereidt.
- Snipper 1½ ui en snijd 3 teentjes knoflook fijn en snijd vervolgens ook de paprika in kleine stukjes.
- Zet een ruime pan met water op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg eerst de sperziebonen toe en kook deze 2 à 3 minuten. Voeg daarna de volkoren spaghetti toe en kook beide samen nog zo'n 8 tot 10 minuten tot ze gaar zijn. Bewaar een sauslepel van het kookvocht voor de saus.
- Zet een pan op een middelhoog vuur. Verhit 1 à 2 eetlepels olijfolie en bak de twee stukken gemarineerde zalm in de pan, 3 tot 4 minuten per kant (Let op: diepvries zalm wordt sneller droog, let goed op de tijd!).
- Haal dan de twee stukken zalm uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie om de warmte te behouden.
- Voeg in dezelfde pan de ui en knoflook toe en fruit deze kort aan.
- Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree toe, samen met 1 theelepel van de oregano, basilicum, chilivlokken en tijm. Voeg eventueel naar smaak meer kruiden toe. Roer alles goed door.
- Rasp een beetje van de schil van de halve citroen boven de pan en voeg daarna ook het sap toe.
- Schenk de kookroom en het kookvocht erbij.
- Giet de volkoren spaghetti en de sperziebonen af en meng de spaghetti en sperziebonen door de saus.
- Leg de twee stukken zalm in de pan en doe de deksel op de pan en laat het heel even pruttelen.
Serveer de spaghetti in een bord en eet smakelijk! :)
De Waddenoriënt-mix hebben alle patiënten van DCG ontvangen als kerstcadeautje. U kunt het zelf maken (zie kader). Ook kunt u kiezen voor alleen de kruiden: paprikapoeder, gedroogde tijm en de gemalen komijn voor de zalm.
*Per portie: 800 kcal – 36 g eiwit – 0,3 g zout – 1500 mg kalium – 600 mg fosfaat – 60 g koolhydraten