Spring naar inhoud

Pasta met zalm

Deze keer een visgerecht. Zalm is een veelzijdig stuk vis, rijk aan omega-3-veturen, gezond voor hart- en bloedvaten. We adviseren om twee keer per week vette vis te eten. Zalm combineert goed met aardappelen en groente, maar is ook prima te verwerken in een pastagerecht.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1,5 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 1 eetlepel tomatenpuree (Del Monte)
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum 
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel chilivlokken
  • ½ citroen (sap/rasp) 
  • 100 ml kookroom
  • 200 gram diepvries/vers zalmfilets
  • 150 gram volkoren spaghetti 
  • 2 eetlepels olijfolie

Kruidenmengsel Waddenoriënt:

  • 2 delen paprikapoeder (gerookt/ mild)
  • 1 deel gedroogde tijm 
  • 1 deel knoflookpoeder
  • 1 deel uienpoeder
  • 1 deel gemalen komijn 
  • snufje peper

Bereiding:

  1. Meng de kruidenmix 'Waddenoriënt' met 1 eetlepel olijfolie en wrijf dit over de twee stukken zalm. Laat de kruiden in de zalm trekken, terwijl u de rest voorbereidt.
  2. Snipper 1½ ui en snijd 3 teentjes knoflook fijn en snijd vervolgens ook de paprika in kleine stukjes.
  3. Zet een ruime pan met water op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg eerst de sperziebonen toe en kook deze 2 à 3 minuten. Voeg daarna de volkoren spaghetti toe en kook beide samen nog zo'n 8 tot 10 minuten tot ze gaar zijn. Bewaar een sauslepel van het kookvocht voor de saus.
  4. Zet een pan op een middelhoog vuur. Verhit 1 à 2 eetlepels olijfolie en bak de twee stukken gemarineerde zalm in de pan, 3 tot 4 minuten per kant (Let op: diepvries zalm wordt sneller droog, let goed op de tijd!).
  5. Haal dan de twee stukken zalm uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie om de warmte te behouden.
  6. Voeg in dezelfde pan de ui en knoflook toe en fruit deze kort aan.
  7. Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree toe, samen met 1 theelepel van de oregano, basilicum, chilivlokken en tijm. Voeg eventueel naar smaak meer kruiden toe. Roer alles goed door.
  8. Rasp een beetje van de schil van de halve citroen boven de pan en voeg daarna ook het sap toe.
  9. Schenk de kookroom en het kookvocht erbij.
  10. Giet de volkoren spaghetti en de sperziebonen af en meng de spaghetti en sperziebonen door de saus.
  11. Leg de twee stukken zalm in de pan en doe de deksel op de pan en laat het heel even pruttelen.

 Serveer de spaghetti in een bord en eet smakelijk! :)

De Waddenoriënt-mix hebben alle patiënten van DCG ontvangen als kerstcadeautje. U kunt het zelf maken (zie kader). Ook kunt u kiezen voor alleen de kruiden: paprikapoeder, gedroogde tijm en de gemalen komijn voor de zalm.

*Per portie: 800 kcal – 36 g eiwit – 0,3 g zout – 1500 mg kalium – 600 mg fosfaat – 60 g koolhydraten