Spring naar inhoud

Paddenstoelenrisotto

Als u voldoende tijd heeft om te koken, is risotto maken een fijne bezigheid. Het resultaat is altijd een heerlijk romige rijst die bij alle gelegenheden goed valt. U kunt volop variëren met de ingrediënten. Deze maand een mix van allerlei paddenstoelen.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 7 gram gedroogd eekhoorntjesbrood*
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijn in stukjes gehakt.
  • 1 ui
  • 4 eetlepels (olijf-)olie
  • 160 gram risottorijst
  • 500 ml zoutarme groentebouillon (bijv. Damhert groentebouillon zoutarm)
  • 150 gram gemengde paddenstoelen

(bijv. 75 gram oesterzwammen & 75 gram kastanjechampignons).

  • 0,5 theelepel chilivlokken
  • 0,5 theelepel gedroogde tijm
  • 0,5 theelepel gedroogde rozemarijn
  • ½ citroen (sap en rasp)
  • 50 gram ongezouten cashewnoten (2 handjes)
  • 20 gram rucola (2 handjes)
  • 3 eetlepels geraspte grana padano

*Ter vervanging van het eekhoorntjesbrood kunt u ook 100 gram extra gemengde paddenstoelen toevoegen.

Bereiding:

  • Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kom met 200 ml warm water en laat het ca. 10 minuten weken, zodat het zacht wordt.
  • Snijd de ui en de knoflook fijn in kleine stukjes.
  • Knijp het vocht uit het eekhoorntjesbrood en snijd deze in kleine stukjes. Bewaar het warme water, waarin het eekhoorntjesbrood heeft geweekt.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui, de knoflook en het eekhoorntjesbrood toe en bak dit ca. 3-4 minuten.
  • Voeg de risotto hier aan toe en bak het al roerende één minuut mee.
  • Schenk het warme water (200 ml), waarin de eekhoorntjesbrood in heeft geweekt erbij en laat het langzaam door de risotto verdampen, terwijl je blijft roeren.
  • Vul de maatbeker met 500 ml warm water en los een bouillontablet (van Damhert) op in het water.
  • Voeg nu steeds ca. 150 ml zoutarme bouillon uit de maatbeker toe aan de risottorijst. Roer regelmatig, zodat de rijst de zoutarme bouillon opneemt. Voeg pas nieuwe zoutarme bouillon toe als de rijst al het vocht in de pan heeft opgenomen.
  • Blijf dit doen totdat de risotto gaar en romig is, dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Maak de gemengde paddenstoelen schoon met water en snijd deze in stukjes.
  • Bak je in een andere pan op middelhoog vuur met 2 eetlepels olijfolie de gemengde paddenstoelen.
  • Voeg de gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn en chilivlokken toe aan de paddenstoelen terwijl ze bakken.
  • Bak de paddenstoelen totdat ze goudbruin en zacht zijn.
  • Zodra de risotto gaar is voeg je de gebakken paddenstoelen en het sap en rasp van een halve citroen toe. Roer alles goed door elkaar
  • Schep ze op een bord en bestrooi de risotto met geraspte Padano en voeg een handje ongezouten cashewnoten en rucola er aan toe.

  *Per portie: 720