Ovenschotel met rode kool
Alhoewel het zonnetje lekker schijnt overdag, is het ’s avonds en ’s nachts nog fris. Prima omstandigheden om nog een winterse stoofschotel te eten. Deze keer rodekoolstamppot uit de oven. De rode kool wordt gestoofd met onder andere kaneel en steranijs. Bovenop de schotel plakken appel voor de frisse touch.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 g rode kool (voorgesneden)
- 1 appel
- 10 ml rode wijnazijn
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje of theelepel gemalen kaneel
- 1 laurierblad
- 10 g suiker
- 300 g kruimige aardappelen
- 1 teen knoflook
- 200 g rundergehakt
- 1 theelepel nootmuskaat
- 70 ml volle melk
- 30 g roomboter
- (vers gemalen) peper naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de helft van de appel in kleine blokjes en de andere helft in dunne plakken.
- Meng in een pan 100 ml water met de rode wijnazijn, steranijs, kaneel, laurierblaadje, appelblokjes en de suiker.
- Voeg de rode kool toe aan de pan en kook in ongeveer 30 min gaar.
- Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappelen gaar.
- Hak de knoflook fijn.
- Bak het gehakt rul met ½ theelepel nootmuskaat, knoflook en peper.
- Verdeel het gehakt over de bodem van een ovenschaal.
- Giet de aardappelen af en laat kort uitdampen. Verwarm de melk en voeg deze samen met 15 gram roomboter en ½ theelepel nootmuskaat toe aan de aardappelen. Stamp tot een grove puree. Maak op smaak met peper.
- Giet de rode kool af. Verwijder het laurierblaadje, de steranijs en het kaneelstokje. Smelt 15 g roomboter door de rode kool. Verspreid de rode kool op het gehakt en bedek met de aardappelpuree.
- Beleg de aardappelpuree met de appelplakken. Zet de ovenschotel voor 10 minuten in de oven.
*Per portie: 550 kcal – 26 g eiwit – 0,35 g zout – 1400 mg kalium – 320 mg fosfaat – 45 g koolhydraten