Spring naar inhoud

Huisgemaakt hummus en labneh

De Midden-Oosterse invloeden komen ook de Nederlandse keuken binnen. Hummus, een smeersel van gepureerde kikkererwten, zie je in elke supermarkt liggen. Labneh is iets onbekender. Het lijkt op hangop, de Nederlandse uitgelekte yoghurt, waar je kruiden en specerijen aan toevoegt. Beide smeersels lenen zich goed om met een stokbroodje of Turks brood te dippen en ook zijn ze prima te gebruiken als smeersel op brood. En huisgemaakt is altijd minder zout dan kant en klaar!

Ingrediënten voor de hummus:

  • 1 blik kikkererwten 0% zout (265 g uitlekgewicht)
  • sap van 1 citroen
  • 1 teen knoflook (of knoflookpoeder naar smaak)
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 5 eetlepels water
  • 1 eetlepel olijfolie, extra vierge
  • een halve theelepel paprikapoeder (mild)

Bereiding van de hummus:

  • Giet de kikkererwten in een zeef en spoel de kikkererwten af onder de kraan
  • Schil de knoflook en snijd deze fijn of pers deze in een knoflookpers
  • Doe de kikkererwten in een hoge beker maar houd één eetlepel apart
  • Voeg de knoflook, het citroensap, de tahin en evt. 5 eetlepels water toe. Pureer alles tot een gladde hummus met een staafmixer
  • Schep de hummus in een kom of bakje en besprenkel met olijfolie
  • Bestrooi met paprikapoeder en de achtergehouden kikkererwten.

Ingrediënten voor de labneh:

  • 500 gram Turkse of Griekse yoghurt (10% vet)
  • handje pijnboompitten
  • handje munt (fijngehakt)
  • rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel sumak (sumak bv van Euroma: gedroogde en gemalen besjes – geeft zurige smaak, kunt u vervangen door beetje citroensap)
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding van de  labneh:

  1. Leg een schone theedoek in een vergiet met een bakje eronder. Hierin vang je het vocht op.
  2. Schep de yoghurt in de theedoek en draai deze dicht
  3. Laat de yoghurt ongeveer 4 uur zo uitlekken tot je een dikke hangop hebt.
  4. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze bruin zijn. Wel erbij blijven,  pijnboompitten verbranden snel!
  5. Schep de uitgelekte yoghurt in een kom en bestrooi met de pijnboompitten, de sumak (of citroensap) en de gehakte munt
  6. Rasp de citroen erover en maak af met een scheutje olijfolie.

    Variaties:  
    In plaats van munt kunt u ook koriander of peterselie gebruiken. Ook kunt u bijvoorbeeld gehakte hazelnoten, amandelen of pistachenoten in de labneh doen. Deze noten zijn goedkoper dan pijnboompitten.


*Huisgemaakte labneh bevat per portie van 15 g: 17 kcal – 1,7 g eiwit – 10 mg natrium – 30 mg kalium– 35 mg fosfaat -1 g koolhydraten
* Kant en klare labneh bevat p. portie van 15 g: 20 kcal – 0,5 g eiwit – 75 mg natrium – 30 mg kalium – 40 mg fosfaat