Spring naar inhoud

Bonensalade met tonijn

Voor deze zomerse dagen hebben we hier weer een koude salade. Houdt u niet van vis? Vervang dan de tonijn door een aantal gekookte eieren of door koude kipfilet die u in blokjes hebt gesneden. De bonen zorgen voor een goede 'bite' en een goede vulling van de maag. 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 g sperziebonen (vers of diepvries)
  • 100 g kerstomaatjes
  • 1 bosui of lente-ui
  • 1 blikje witte bonen 0% zout toegevoegd of cannellinibonen 0% toegevoegd zout (uitlekgewicht 240 g)
  • 10 blaadjes basilicum
  • citroensap en-rasp van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • 1 blikje tonijn op water (uitlekgewicht 102 g)
  • 2 sneden volkorenbrood of zuurdesembrood

Bereiding: 

  • Maak de sperziebonen schoon en breek ze in drieën (als u diepvries bonen gebruikt, snijd ze dan na het koken in drie stukken). Kook de sperziebonen in ruim kokend water gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Was de tomaatjes en halveer ze.
  • Snijd de bosui in smalle ringen.
  • Laat de witte bonen of cannellinibonen uitlekken en spoel ze onder stromend water af. 
  • Was de basilicum en snijd de blaadjes klein.
  • Maak een saus van de citroensap, citroenrasp, de olie, peper en kleingesneden basilicum.
  • Meng e saus door de sperziebonen en voeg de witte bonen toe.
  • Laat de tonijn uitlekken, verdeel de tonijn in  kleine stukjes en meng deze dor de salade
  • Serveer er een snee brood bij.

*Per portie (zonder brood): 380  kcal – 25 g eiwit – 200 mg natrium – 1000 mg kalium –  370 mg fosfaat – 34 g koolhydraten

*Per portie (incl. snee brood): 460  kcal – 29 g eiwit – 350 mg natrium – 1090 mg kalium –  440 mg fosfaat – 48 g koolhydraten