Bonensalade met tonijn
Voor deze zomerse dagen hebben we hier weer een koude salade. Houdt u niet van vis? Vervang dan de tonijn door een aantal gekookte eieren of door koude kipfilet die u in blokjes hebt gesneden. De bonen zorgen voor een goede 'bite' en een goede vulling van de maag.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 g sperziebonen (vers of diepvries)
- 100 g kerstomaatjes
- 1 bosui of lente-ui
- 1 blikje witte bonen 0% zout toegevoegd of cannellinibonen 0% toegevoegd zout (uitlekgewicht 240 g)
- 10 blaadjes basilicum
- citroensap en-rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- versgemalen peper
- 1 blikje tonijn op water (uitlekgewicht 102 g)
- 2 sneden volkorenbrood of zuurdesembrood
Bereiding:
- Maak de sperziebonen schoon en breek ze in drieën (als u diepvries bonen gebruikt, snijd ze dan na het koken in drie stukken). Kook de sperziebonen in ruim kokend water gaar in ongeveer 10 minuten.
- Was de tomaatjes en halveer ze.
- Snijd de bosui in smalle ringen.
- Laat de witte bonen of cannellinibonen uitlekken en spoel ze onder stromend water af.
- Was de basilicum en snijd de blaadjes klein.
- Maak een saus van de citroensap, citroenrasp, de olie, peper en kleingesneden basilicum.
- Meng e saus door de sperziebonen en voeg de witte bonen toe.
- Laat de tonijn uitlekken, verdeel de tonijn in kleine stukjes en meng deze dor de salade
- Serveer er een snee brood bij.
*Per portie (zonder brood): 380 kcal – 25 g eiwit – 200 mg natrium – 1000 mg kalium – 370 mg fosfaat – 34 g koolhydraten
*Per portie (incl. snee brood): 460 kcal – 29 g eiwit – 350 mg natrium – 1090 mg kalium – 440 mg fosfaat – 48 g koolhydraten