Spring naar inhoud

Gegrilde zalm met sperziebonensalade

Vette vis (let op, het gaat om vis die van nature vet is) bevat goede vetzuren, namelijk omega-3-vetzuren (DHA - docosahexaeenzuur en EPA - eicosapentaeenzuur). Deze vetzuren hebben een gunstig effect op bloedvaten en het cholesterolgehalte. Ze kunnen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Zalm is één van deze vette soorten, naast haring, makreel, forel en sardines. . Een goede optie dus om samen met een sperziebonensalade te eten. Mist u de koolhydraten? Dat klopt. Dit recept is koolhydraatarm. Wilt u toch een zogenaamde 'zetmeelcomponent' erbij, kies er dan voor om een kleiner stukje zalm te nemen en bijvoorbeeld gekookte rijst bij de salade te serveren.  

Ingrediënten voor 2 personen:

- 200 gram verse sperziebonen, gehalveerd 

- 2 zalmfilets (ongeveer 150 gram per stuk) 

- 2 eetlepels olijfolie 

- peper naar smaak 

- 2 handenvol gemengde bladgroenten (zoals rucola of spinazie) 

- 1 rode paprika, in reepjes gesneden 

- 1/2 rode ui, in dunne plakjes gesneden 

- 1 eetlepel witte wijnazijn 

- 1 teentje knoflook, fijngehakt 

- 1 theelepel gedroogde tijm 

- sesaamzaadjes om te garneren

Bereiding:

1. Blancheer de sperziebonen in een pan met kokend water gedurende ongeveer 10 minuten of tot ze zacht zijn maar nog steeds een beet hebben.

2. Verwarm een grillpan voor op middelhoog vuur. 

3. Bestrijk de zalmfilets met olijfolie en kruid ze met peper. Leg de zalmfilets op de grillpan en grill ze gedurende ongeveer 4-5 minuten per kant, of tot ze gaar zijn. 

5. Meng de gemengde bladgroenten, paprika en ui in een kom. 

6. Maak een dressing door de olijfolie, witte wijnazijn, knoflook en tijm in een aparte kom te mengen. Kruid de dressing met peper naar smaak. 

7. Voeg de sperziebonen toe aan de kom met de gemengde bladgroenten, paprika en ui en meng goed. 

8. Verdeel de sperziebonensalade over 2 borden en leg de gegrilde zalmfilets er bovenop. 

9. Besprenkel de zalmfilets met de dressing, garneer met sesamzaadjes en serveer direct. 

*Per portie:  400 kcal –33 g eiwit – 80 mg natrium –1200 mg kalium – 420 mg fosfaat –  5 g koolhydraten