Gehaktballen met jus
Een AVG-tje is typisch Nederlands. Aardappelen, vlees, groente. De gehaktbal ook weer een vleessoort die bij de Hollandse pot past. Koopt u deze kant en klaar? Dan kan de gehaktbal veel zout bevatten. Zelfgemaakt kost niet veel tijd en is eenvoudig te maken. Bij een grotere hoeveelheid gehaktballen (onderstaand recept levert 5 gehaktballen op) kunt u de gehaktballen bewaren in de diepvries. Makkelijk voor een volgende keer als u weinig tijd heeft.
Ingrediënten voor 5 gehaktballen:
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- 2 beschuiten (of 2 eetlepels paneermeel)
- 3 theelepels uienpoeder
- 2 theelepels (versgemalen) peper (wit of zwart)
- 2 theelepels nootmuskaat
- 2 theelepels koriander (naar wens)
- 2 theelepels gember (naar wens)
- 1 theelepel gemalen kruidnagel (naar wens)
- 4 eetlepels vloeibare margarine
- 2 theelepels peterselie (vers of gedroogd)
Bereiding:
- Maak van de beschuiten paneermeel door deze tegen elkaar te wrijven of te verkruimelen. Klop het ei los. Kneed het gehakt met het ei, de paneermeel en de kruiden. Vorm van het gehaktmengsel 5 gehaktballen.
- Verwarm de vloeibare margarine in een koekenpan en braad in ongeveer 20 minuten de gehaktballen goudbruin en gaar. Keer de gehaktballen regelmatig om.
- Voeg voor een jus, nadat u de gehaktballen uit de pan heeft gehaald, 50 ml water aan de pan toe en zet dit op hoog vuur. Schraap de aanbaksels op de bodem van de pan los met een (houten) lepel. Laat de jus even pruttelen zodat een deel van het water verdampt en de jus niet te waterig wordt. Proef hierna of de jus voldoende op smaak is. Onderstaande ingrediënten kunt u aan de jus toevoegen om deze extra op smaak te brengen:
- gesnipperd uitje
- geperst of fijn gesneden teentje knoflook
- 1 theelepel peper (wit of zwart)
- een scheutje wijn
- Voor een gebonden jus kunt u wat maïzena toevoegen (volg dan de aanwijzingen op de verpakking)
Serveer de gehaktballen en de jus met bijvoorbeeld gekookte aardappelen en sperziebonen.
Per portie (1 gehaktbal met jus, drie aardappelen en drie opscheplepels sperziebonen):
510 kcal – 32 g eiwit –270 mg natrium – 1450 mg kalium –370 mg fosfaat – 36 g koolhydraten
Meer variatiemogelijkheden voor het maken van gehaktballen kunt u vinden in het boek ‘Eten met Plezier’ (pagina 75 en 76).