Spring naar inhoud

Gehaktbrood met knoflooksnijbonen en zoete aardappelpuree

Bent u dol op aardappelpuree? Probeert u dan deze variant ook eens. Puree van zoete aardappelen. Deze puree bevat minder kalium dan puree van gewone aardappelen en ziet er bovendien kleurrijk uit. Combineer dit met gehakt - nu eens geen bal gehakt maar een gehaktbrood - en snijbonen die op smaak gebracht zijn met knoflook en u heeft een originele versie van een AVG'tje (in studententaal aardappelen, groenten en vlees). Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram snijbonen
  • 200 gram rundergehakt
  • 200 gram zoete aardappelen
  • 100 gram kruimige aardappelen
  • 2 beschuiten
  • 1 ei
  • 1 kleine ui
  • 1 bosui
  • 3 tenen knoflook
  • 10 gram verse bieslook
  • 10 gram pompoenpitten
  • Nootmuskaat
  • Scheutje melk
  • Peper
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snipper de ui, pers 1 teen knoflook en snijd de bieslook fijn.
  3. Voeg in een grote kom de volgende ingrediënten samen: gehakt, ei, ui, knoflook, bieslook, ½ theelepel nootmuskaat en peper naar smaak.
  4. Verkruimel twee beschuiten door ze tegen elkaar aan te wrijven en voeg dit ook toe.
  5. Kneed het geheel tot een stevige massa en vorm dit tot de vorm van een brood.
  6. Leg het gehaktbrood in een ingevette ovenschaal en plaats dit 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Kook de aardappelen in ruim water gaar.
  8. Rooster de pompoenpitten in een koekenpan zonder olie op laag vuur.
  9. Snijd ondertussen de bosui in dunne ringetjes, pers 2 tenen knoflook en snijd
    de snijbonen in plakjes.
  10. Verhit op middelhoog vuur een scheutje olijfolie in een koekenpan.
  11. Bak hierin de bosui en de knoflook 1-2 minuten.
  12. Voeg de snijbonen en 4 eetlepels water toe en bak dit 6 minuten met de deksel op de pan.
  13. Haal vervolgens de deksel van de pan, bak de snijbonen tot ze beetgaar zijn en breng op smaak met een beetje peper en nootmuskaat.
  14. Giet de aardappelen af en stamp fijn met een scheutje melk.
  15. Garneer de zoete aardappelpuree met de geroosterde pompoenpitten en breng eventueel op smaak met wat peper.

*Per portie: 540 kcal –  33 g eiwit –  257 mg natrium – 1310 mg kalium –  473 mg fosfaat – 46 g koolhydraten

Tip:

Kalium is oplosbaar in water. Bij het koken van de aardappelen gaat ongeveer 1/3 deel van het kalium verloren. Zet de aardappelen daarom op met veel water. U kunt het kookvocht van de aardappelen beter niet gebruiken voor het smeuïg maken van de puree. In dit vocht zit immers veel kalium.