Gehaktbrood met knoflooksnijbonen en zoete aardappelpuree
Bent u dol op aardappelpuree? Probeert u dan deze variant ook eens. Puree van zoete aardappelen. Deze puree bevat minder kalium dan puree van gewone aardappelen en ziet er bovendien kleurrijk uit. Combineer dit met gehakt - nu eens geen bal gehakt maar een gehaktbrood - en snijbonen die op smaak gebracht zijn met knoflook en u heeft een originele versie van een AVG'tje (in studententaal aardappelen, groenten en vlees). Eet smakelijk!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 gram snijbonen
- 200 gram rundergehakt
- 200 gram zoete aardappelen
- 100 gram kruimige aardappelen
- 2 beschuiten
- 1 ei
- 1 kleine ui
- 1 bosui
- 3 tenen knoflook
- 10 gram verse bieslook
- 10 gram pompoenpitten
- Nootmuskaat
- Scheutje melk
- Peper
- Olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snipper de ui, pers 1 teen knoflook en snijd de bieslook fijn.
- Voeg in een grote kom de volgende ingrediënten samen: gehakt, ei, ui, knoflook, bieslook, ½ theelepel nootmuskaat en peper naar smaak.
- Verkruimel twee beschuiten door ze tegen elkaar aan te wrijven en voeg dit ook toe.
- Kneed het geheel tot een stevige massa en vorm dit tot de vorm van een brood.
- Leg het gehaktbrood in een ingevette ovenschaal en plaats dit 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Kook de aardappelen in ruim water gaar.
- Rooster de pompoenpitten in een koekenpan zonder olie op laag vuur.
- Snijd ondertussen de bosui in dunne ringetjes, pers 2 tenen knoflook en snijd
de snijbonen in plakjes. - Verhit op middelhoog vuur een scheutje olijfolie in een koekenpan.
- Bak hierin de bosui en de knoflook 1-2 minuten.
- Voeg de snijbonen en 4 eetlepels water toe en bak dit 6 minuten met de deksel op de pan.
- Haal vervolgens de deksel van de pan, bak de snijbonen tot ze beetgaar zijn en breng op smaak met een beetje peper en nootmuskaat.
- Giet de aardappelen af en stamp fijn met een scheutje melk.
- Garneer de zoete aardappelpuree met de geroosterde pompoenpitten en breng eventueel op smaak met wat peper.
*Per portie: 540 kcal – 33 g eiwit – 257 mg natrium – 1310 mg kalium – 473 mg fosfaat – 46 g koolhydraten
Tip:
Kalium is oplosbaar in water. Bij het koken van de aardappelen gaat ongeveer 1/3 deel van het kalium verloren. Zet de aardappelen daarom op met veel water. U kunt het kookvocht van de aardappelen beter niet gebruiken voor het smeuïg maken van de puree. In dit vocht zit immers veel kalium.