Vegetarische curry
Curry is een gerecht dat gegeten wordt in India, maar oorspronkelijk uit Groot Brittannië komt. Traditioneel wordt dit met lamsvlees bereid, maar kan ook prima met tofu gemaakt worden. Het recept is dan vegetarisch én dus duurzamer.
Sperziebonen vallen onder de seizoensgroenten van de zomer. Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas.
Tofu wordt gemaakt van sojabonen en is 100% plantaardig. Tofu is rijk aan eiwitten en daarmee een goede vervanging van vlees.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 gram sperziebonen
- 200 gram tofu
- 1 ui
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 3 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepel gedroogd korianderblad
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
- ½ theelepel kaneel
- 200 ml kokosmelk
- 2 theelepels bruine suiker
- 130 gram zilvervliesrijst
- 15 gram verse peterselie
- 3 eetlepels olijfolie
- peper
Bereiding:
- Punt de sperziebonen.
- Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
- Snipper de ui, snijd de rode peper in ringen, pers de knoflook en snijd de peterselie fijn.
- Verhit in een hapjespan 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de tofu op middelhoog vuur in ongeveer 8 minuten goudbruin.
- Schep de blokjes tofu uit de pan en laat deze uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Verhit in dezelfde pan 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de ui en rode peper op laag vuur tot de ui glazig ziet.
- Voeg de knoflook, paprikapoeder, gedroogd korianderblad, kurkuma en kaneel toe en bak dit 1-2 minuten mee.
- Voeg de tofu weer toe aan de hapjespan.
- Voeg vervolgens de kokosmelk en bruine suiker toe en breng het geheel al roerend aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het geheel ongeveer 30 minuten stoven met de deksel op de pan.
- Kook ondertussen de sperziebonen in ruim water in ongeveer 12 minuten gaar.
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Haal na 30 minuten de deksel van de pan, voeg de peterselie toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
- Breng het geheel op smaak met wat peper.
Per portie: 590 kcal – 23 g eiwit – 35 mg natrium – 1015 mg kalium – 500 mg fosfaat – 55 g koolhydraten