Spring naar inhoud

Maaltijdsalade: Salade Niçoise

Bij warm weer kan het fijn zijn om de traditionele warme maaltijd te vervangen door een koud gerecht, bijvoorbeeld een maaltijdsalade. Hier geven we een recept voor salade Niçoise. Afkomstig uit Nice dus, vanwege de vis die deel uit maakt van de salade.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gram aardappelen
  • 200 gram sperziebonen
  • 100 gram sla naar keuze (krop of voorgesneden)
  • 1 blikje tonijn in water (uitlekgewicht van 100 g)
  • 3 eieren
  • 2 natriumarme augurken, bijv. van het merk Kesbeke
  • 1 tomaat
  • ½ rode ui
  • ¼ komkommer

Bereiding: 

  1. Schil de aardappelen en punt de boontjes.
  2. Kook de aardappelen in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Kook in een andere pan de sperziebonen in ruim water in ongeveer 12 minuten beetgaar.
  4. Breng een steelpan met water aan de kook en kook de eieren in 7-8 minuten.
  5. Giet de aardappelen en sperziebonen af.
  6. Spoel de sperziebonen na het afgieten af met koud water.
  7. Laat de aardappelen, sperziebonen en eieren afkoelen.
  8. Snijd ondertussen de augurken, tomaat en komkommer in kleine blokjes, snipper de rode ui en snijd (wanneer nodig) de sla.
  9. Snijd de gekookte aardappelen in blokjes.
  10. Pel de eieren en snijd deze in blokjes of partjes.
  11. Laat het blikje tonijn uitlekken.
  12. Voeg alle ingrediënten samen in een grote kom en meng door elkaar.
  13. Maak eventueel een dressing naar keuze (zie achterzijde) en meng deze door de salade.

Dressing 1

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 theelepel natriumarme mosterd (Damhert)
  • 1 theelepel citroensap
  • Peper naar smaak

Voeg alle ingrediënten samen in een kom en roer goed door elkaar.

Dressing 2:

  • 1 el olijfolie
  • ½ avocado
  • 10 gram verse bieslook
  • 5 gram verse peterselie
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 theelepel natriumarme mosterd (Damhert)
  • 1 theelepel citroensap
  • Peper naar smaak

Snijd de avocado rondom de pit door, draai de twee helften van elkaar af en verwijder de schil van de helft zonder pit. (tip: laat de pit in de andere helft zitten en bewaar deze met schil in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast). Voeg alle ingrediënten samen in een blender en meng tot een gladde dressing.

*Per portie incl. dressing 1: 415 kcal – 27 g eiwit – 315 mg natrium – 1150 mg kalium - 400 mg fosfaat – 30 g koolhydraten