Maïssoep
Bij een vochtbeperking en een natriumbeperking is het lastig geworden om soep in de dagelijkse voeding in te passen. Maar een hoofdmaaltijd met aardappelen, vlees en groente bevat ook vocht; waar de diëtist al rekening mee heeft gehouden in uw vochtadvies. Dat betekent dat het vocht van een maaltijdsoep (waar u dus verder geen aardappelen, groente etc. bij eet) geen probleem hoeft te zijn voor uw dagelijkse vochtintake. Als u maximaal 350 ml soep neemt, hoeft u dit niet mee te rekenen in uw vochtintake. En wat betreft het zout: in deze soep wordt zelfs geen natriumarme bouillon gebruikt, maar melk.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 blikje maïs (uitlekgewicht 150 g)
- 1 eetlepel (olijf-)olie
- 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
- 1 middelgrote prei (± 150 g), in dunne ringetjes
- 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
- 1 eetlepel bloem
- 500 ml halfvolle melk
- 1 aardappel, geschild, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel ongezouten boter
- 1/2 theelepel chilivlokkken
- 1 eetlepel stroop of ahornsiroop
- citroenrasp (1 eetlepel)
- peper
- 2 eetlepels grof gehakte peterselie
Bereiding:
- Laat de maïs in een zeef uitlekken
- Verhit de olijfolie en bak hierin de plakjes bleekselderij en de preiringetjes
- Voeg paprikapoeder toe en laat het mengsel op laag vuur in 10 minuten gaar worden
- Voeg de bloem toe en laat dit in 1 minuut garen
- Voeg melk, de blokjes aardappel en driekwart van de mais toe
- Breng aan de kook en laat het 10 minuten sudderen
- Verwarm ondertussen in een koekenpan de boter. Voeg hieraan de overige maiskorrels, de chilivlokken en de stroop of ahornsiroop toe en bak het geheel gedurende 1 minuut. Schep regelmatig om zodat de maiskorrels bedekt worden met de kleverige stroop. Haal daarna de pan van het vuur en laat de maiskorrels afkoelen (bv op een bakplaat)
- Roer de mosterd door de soep en voeg de citroenrasp en naar smaak peper toe.
- Bestrooi de soep met peterselie en serveer de soep met de pittige maiskorrels.
*Per portie: - 350 kcal – 13 g eiwit – 150 mg natrium – 1050 mg kalium – 400 mg fosfaat – 39 g koolhydraten.
De soep bevat minder eiwit dan onderstaande warme maaltijd omdat het een vegetarisch recept is. Het kookboek “De flexitariër” geeft tips voor mensen die wél vlees willen toevoegen. De tip is: voeg 60 g (rauw gewogen) in stukjes gesneden kipfilet of varkensfilet toe aan de soep als u ook de aardappelblokjes toevoegt.
Het recept komt dan op 26 g eiwit.
U kunt er stukjes geroosterd brood bij eten als u dat lekker vindt.