Moussaka
Om na de zomer nog even in vakantiesfeer te blijven is hier een Grieks recept: moussaka. Maak het van tevoren klaar en geniet in de tuin van de nazomer.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 250 gekookte aardappelschijfjes (evt. uit koelvak)
• 1 aubergine
• Peper
• Olijfolie
Voor de gehaktsaus
• 150 g rundergehakt
• 150 g tomatenblokjes
• 1 eetlepel tomatenpuree
• ½ ui
• 1 teen knoflook
• 1 theelepel kaneel
• 1 theelepel oregano
Voor de bechamelsaus
• 150 ml melk
• 15 g boter
• 15 g bloem
• 1 laurierblad
• 25 g geraspte kaas
• 1 ei, los geklopt
• Nootmuskaat (evt. vers geraspt)
• evt. peterselie als garnering
Bereiding:
- Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter.
- Bestrijk de aubergine met een beetje olijfolie en bestrooi naar smaak met peper.
- Verhit een grillpan of koekenpan en bak hierin de aubergine bruin.
- Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en de knoflook.
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
- Voeg de oregano, kaneel, tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat het geheel 20 minuten op laag vuur pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit voor de bechamelsaus de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak de roux 3 minuten. Giet dan in één keer de koude melk erbij. Blijf roeren met een garde tot een gladde saus.
- Voeg het blaadje laurier toe aan de saus en laat een paar minuten zachtjes pruttelen en breng op smaak met nootmuskaat en peper.
- Laat de saus een paar minuten afkoelen, verwijder het laurierblaadje en klop dan ook het ei door de saus.
- Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Verdeel ongeveer de helft van de gegrilde aubergine over de bodem van de ovenschaal en verdeel hier de aardappelschijfjes over.
- Voeg dan het gehaktmengsel toe en verdeel hier de rest van de aubergines over.
- Giet hier de bechamelsaus over en bestrooi met de geraspte kaas.
- Zet de moussaka 30-40 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is gekleurd.
Per portie: 610 kcal –29 g eiwit - 0,95 g zout –mg kalium – 1600 mg fosfaat –50 g koolhydraten