Spring naar inhoud

Moussaka

Om na de zomer nog even in vakantiesfeer te blijven is hier een Grieks recept: moussaka. Maak het van tevoren klaar en geniet in de tuin van de nazomer.

Ingrediënten voor 2 personen:

•          250 gekookte aardappelschijfjes (evt. uit koelvak)

•          1 aubergine

•          Peper

•          Olijfolie

Voor de gehaktsaus

•          150 g rundergehakt

•          150 g tomatenblokjes

•          1 eetlepel tomatenpuree

•          ½ ui

•          1 teen knoflook

•          1 theelepel kaneel

•          1 theelepel oregano

Voor de bechamelsaus

•          150 ml melk

•          15 g boter

•          15 g bloem

•          1 laurierblad

•          25 g geraspte kaas

•          1 ei, los geklopt

•          Nootmuskaat (evt. vers geraspt)

•          evt. peterselie als garnering

Bereiding:

  • Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter.
  • Bestrijk de aubergine met een beetje olijfolie en bestrooi naar smaak met peper.
  • Verhit een grillpan of koekenpan en bak hierin de aubergine bruin.
  • Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en de knoflook.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  • Voeg de oregano, kaneel, tomatenblokjes en tomatenpuree toe en laat het geheel 20 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit voor de bechamelsaus de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak de roux 3 minuten. Giet dan in één keer de koude melk erbij. Blijf roeren met een garde tot een gladde saus.
  • Voeg het blaadje laurier toe aan de saus en laat een paar minuten zachtjes pruttelen en breng op smaak met nootmuskaat en peper.
  • Laat de saus een paar minuten afkoelen, verwijder het laurierblaadje en klop dan ook het ei door de saus.
  • Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Verdeel ongeveer de helft van de gegrilde aubergine over de bodem van de ovenschaal en verdeel hier de aardappelschijfjes over.
  • Voeg dan het gehaktmengsel toe en verdeel hier de rest van de aubergines over.
  • Giet hier de bechamelsaus over en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet de moussaka 30-40 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is gekleurd.

Per portie: 610 kcal –29 g eiwit - 0,95 g zout –mg kalium – 1600 mg fosfaat –50 g koolhydraten