Schnitzel met aardappelen en sperziebonen
Na een maand met veel zoetigheden (chocolade, pepernoten, kerstkransjes, oliebollen) en lekker eten met kerst, volgt er nu een oer-Hollands recept. Nou ja, Hollands: een schnitzel is een gerecht uit Oostenrijk. Maar eigenlijk komt de schnitzel van oorsprong uit Venetië, Italië. En de aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid -Amerika en is dus helemaal niet zo Hollands als we denken.... Maar in Nederland zijn sperziebonen en de aardappelen natuurlijk wel geliefd. En u kunt met dit recept in elk geval ouderwets smullen. Voor vegetariërs en veganisten is de 'Auf wieder schnitzel' een alternatief voor een gewone schnitzel.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 3 eetlepels bloem
- 1 beschuit
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 ei
- 300 gram (kriel-)aardappelen
- 300 gram sperziebonen
- 3 eetlepels olijfolie
- 200 gram ongepaneerde kip of varkensschnitzel
- snufje nootmuskaat en peper
Bereiding:
- Strooi de bloem in een plat bord. Verkruimel de beschuit boven een ander plat bord en meng dit met de gedroogde tijm en rozemarijn. Kluts in een diep bord het ei. Zet de borden even aan de kant.
- Schil de (kriel)aardappelen. Vul een pan met water en leg hier de aardappelen in. Dop de sperziebonen en leg deze in een andere pan met water.
- Kook de (kriel-)aardappelen in ongeveer 20 minuten en de sperziebonen in ongeveer 8 minuten gaar.
- Verwarm ondertussen de olijfolie in een koekenpan. Haal de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het verkruimelde beschuit mengsel. Bak de schnitzels op een matig vuur totdat beide kanten mooi bruin zijn (ongeveer drie minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de schnitzel).
- Strooi wat peper en nootmuskaat over de (kriel)aardappelen en sperziebonen en serveer tegelijk met de schnitzel.
Per portie (met saus): 665 kcal – 39 g eiwit – 280 mg natrium – 1560 mg kalium – 630 mg fosfaat – 47 g koolhydraten