Spring naar inhoud

Ovenschotel met gehakt, rijst, courgette en prei

U kunt ook de zilvervliesrijst vervangen door witte rijst. Het gerecht bevat dan wel minder vezels!

Deze ovenschotel kan ook prima eerder gemaakt worden. Laat dan de schotel afkoelen en bewaar deze in de koelkast. Neemt u voor het opwarmen een kwartier langer voor het verwarmen dan hieronder is aangegeven. U kunt ook de zilvervliesrijst vervangen door witte rijst. Het gerecht bevat dan wel minder vezels!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 courgette
  • 1 eetlepel olie
  • 250 gram prei
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 1-2 theelepels gedroogde tijm
  • snufje (versgemalen) peper
  • 25 gram geraspte 30+ kaas, minder zout

Bereiden:

  1. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Warm de oven voor op 200 °C.
  3. Was de courgette. Halveer hem in de lengte en snijd de helften in smalle plakken.
  4. Roerbak de courgette in de hete olie in enkele minuten gaar, breng op smaak met peper.
  5. Maak de prei schoon en snijd hem in smalle ringen.
  6. Bak het gehakt in een braadpan rul en gaar. Roerbak de prei met het gehakt mee tot het gaar is.
  7. Voeg de rijst als deze klaar is toe aan het mengsel.
  8. Breng op smaak met peper en de tijm.
  9. Schep de helft van het rijst-gehakt-prei-mengsel in een ovenvaste schaal en verdeel de courgette er over.
  10. Dek dit af met de rest van het rijstmengsel.
  11. Strooi de geraspte kaas er over.
  12. Laat het gerecht in het midden van de hete oven lichtbruin kleuren in ongeveer 15 minuten.

*Per portie:  515 kcal –  30 g eiwit –  225 mg natrium – 1020 mg kalium –  460 mg fosfaat – 37 g koolhydraten

Bron basisrecept: Voedingscentrum.