Spring naar inhoud

Puy-linzen op bladerdeeg

Dit recept kunt u zien als een plantaardige variant op het klassieke pasteibakje met ragout. Zat die bij u ook altijd in het kerstpakket? Voor deze keer een plantaardige versie hiervan, met ook veel minder zout. U maakt van een verse rol bladerdeeg - die flink minder zout bevat  dan diepvriesbladerdeeg - een soort bakje waarop heerlijk gestoofde en romige linzen worden gedrapeerd. Voor een mooi uiterlijk bij Kerst kunt u eventueel granaatappelpitjes toevoegen ter decoratie. 

Uit: Plenty, van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100 g Puy-linzen of groene linzen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel komijnzaad (of gemalen komijn)
  • 1 theelepel korianderzaad (of gemalen koriander)
  • 3 eetlepels olijfolie plus extra om te besprenkelen
  • 1 middelgrote ui, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 50 g bladspinazie
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • sap van 1 citroen
  • vers bladerdeeg (rol van ± 270 g bladerdeeg, bv van Jumbo of AH. Vers bladerdeeg bevat minder zout dan diepvriesbladerdeeg)
  • 1 ei, losgeklopt
  • vers gemalen peper en naar keuze: 2 eetlepels granaatappelpitjes

Bereiding:

  • Kook de linzen met de laurier in ruim water gaar in 20-30 min. Giet af en laat in een zeef uitlekken
  • Rooster de zaadjes 2 minuten in een droge pan en wrijf ze in een vijzel met een stamper fijn. U kunt ook gemalen specerijen gebruiken, u hoeft dan niet te roosteren en fijn te stampen.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de stukjes ui 6-8 minuten. Roer de gemalen specerijen en de knoflook erdoor en fruit alles nog 2 minuten.
  • Meng de uien door de linzen en laat dit koud worden. Als de linzen helemaal zijn afgekoeld, roert u de yoghurt, spinazie, kruiden, citroensap en 1 eetlepel olijfolie erdoor. Voeg peper naar smaak toe.
  • Rol het bladerdeeg uit. Steek hier 2 cirkels van ongeveer 8 cm in doorsnee uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet dit 30 min in de koelkast. Verhit de oven tot 200˚ C. (doe de overgebleven plak bladerdeeg in folie en gebruik dit binnen de houdbaarheidsdatum of vries het in)
  • Bestrijk de deegrondjes met losgeklopt ei en bak ze 10-15 minuten in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen.
  • Leg voor het serveren de bladerdeegbodems elk op een bord. Schep er een flinke berg linzen op zodat alleen de rand van de bladerdeegbodem te zien is. Sprenkel de overgebleven olijfolie eroverheen. En voor een ‘kerstig’ uiterlijk: strooi er een lepel granaatappelpitjes overheen.

*Per portie: 1075 kcal –26 g eiwit –300 mg natrium – 930 mg kalium – 450 mg fosfaat – 68 g koolhydraten