Risotto met venkel en gehakt
Het recept is ingestuurd door een patiënt. Het is gebaseerd op een Hello Fresh recept en bewerkt door één van onze DCG diëtistes.
Een oproep aan onze patiënten om hun favoriete recept in te sturen leverde het volgende recept voor een heerlijke risotto op. Het is gebaseerd op een recept van Hello Fresh en door onze diëtisten bewerkt voor dialysepatiënten.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- ½ rode peper
- 1 venkel
- 200 gram half-om-halfgehakt
- 150 gram risottorijst
- 50 gram mascarpone
- 20 gram geraspte parmezaanse kaas#
- 1 groentebouillonblokje met minder zout
(Damhert of Your organic nature- Ekoplaza) - 1 citroen
- 2 eetlepels roomboter en 2 eetlepels olijfolie
- (versgemalen) peper naar smaak
- ½ theelepel venkelzaad
Bereiden:
- Breng 350 ml water aan de kook en verkruimel hierin het bouillonblokje.
- Pel ondertussen de ui en de knoflook en snijd deze in kleine stukjes.
- Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
- Snijd de steel van de venkel af. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel in zeer dunne plakjes.
- Verhit de boter in de pan en voeg de ui, knoflook, rode peper toe en roer enkele minuten. Voeg de helft van de plakjes venkel, het venkelzaad en het gehakt toe en bak dit alles gedurende 5 minuten.
- Rasp de schil van de citroen (bewaar deze in een kommetje) en pers daarna de citroen uit. Lepel het sap over de rest van de venkel uit. Voeg de olijfolie toe en voeg naar smaak peper aan de venkelsalade toe.
- Voeg de risottorijst toe aan het gehaktmengsel en bak deze al roerend 2 minuten.
- Voeg 1/3 van de bouillon aan de rijst toe en blijf roeren tot de rijstkorrels de bouillon hebben opgenomen. Voeg weer 1/3 van de bouillon toe en blijf roeren tot ook deze bouillon is opgenomen door de rijstkorrels. Voeg de overige bouillon toe en blijf roeren tot de risotto gaar is en de bouillon is opgenomen (± 15-20 minuten).
- Voeg de mascarpone, de citroenrasp en het grootste deel van de geraspte kaas toe aan de risotto en roer tot dit is gesmolten. Breng op smaak met peper.
- Serveer met de venkelsalade.
*Per portie: 740 kcal – 33 g eiwit – 295 mg natrium – 1115 mg kalium – 430 mg fosfaat – 68 g koolhydraten