Spring naar inhoud

Stamppot spitskool met gehakt

De herfst is definitief begonnen. De blaadjes zijn bijna allemaal van de boom af, de wintertijd is ingegaan en het is een stuk frisser. Tijd dus voor een stevige maaltijd die prima smaakt na een (bos-)wandeling. Deze keer met spitskool, dus nét een beetje anders. Wel met de vertrouwde gehaktbal erbij. 

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de stamppot

  • ½ kg kruimige aardappels
  •  ½ spitskool (ca. 400 g)
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olie of vloeibare margarine
  • 75 ml melk
  • 10 gram boter of margarine (ongezouten)
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 snufje cayennepeper

Voor de gehaktballen:

  • 200 g rundergehakt
  • ½ eetlepel gehaktkruiden zonder zout bv. Silvo, Verstegen, AH, Jumbo
  • 2 beschuiten
  • scheutje koffiemelk
  • 2 eetlepels olie of vloeibare margarine (ongezouten)

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en kook ze in ruim water in 15 tot 20 minuten gaar.
  2. Snijd de spitskool in reepjes en kook deze ongeveer 10 minuten.
  3. Snipper ondertussen de ui en pers of snijd de knoflook fijn.
  4. Verhit een scheutje olie of vloeibare margarine in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook.
  5. Giet de aardappels en de spitskool af.
  6. Breng de melk in een steelpannetje of magnetron aan de kook.
  7. Stamp de aardappels fijn met de boter, kerrie, cayennepeper en hete melk.
  8. Meng de spitskool en het ui-knoflook-mengsel goed door de aardappelpuree.
  9. Verkruimel de beschuiten tot paneermeel.
  10. Meng het gehakt met gehaktkruiden, paneermeel en een scheutje koffiemelk.
  11. Vorm hiervan 2 gehaktballen.
  12. Bak ze in ca. 20 min. rondom bruin en gaar in de verhitte margarine of olie.
  13. Serveer de gehaktballen bij de stamppot.

Dit  bevat per portie: 700 kcal – 33 g eiwit – 300 mg natrium --1550 mg kalium – 425 mg fosfaat –  54 g koolhydraten