Spring naar inhoud

Zuurkoolschotel met gehakt

Zuurkool is met zout ingelegde kool en werd vroeger meegenomen op scheepsreizen omdat het zoveel vitamine C bevat! Dit voorkwam scheurbuik. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer de reden dat we zuurkool eten, maar de traiditionele zuurkool is nog wel altijd flink zout. Met deze versie zuurt u zelf de kool aan, zonder toevoeging van zout. Heel geschikt voor dialysepatiënten dus. Let op: dit duurt even, dus begin op tijd met dit recept.

Ingrediënten voor 2 personen voor de zuurkool

  • ¼ witte kool (250 g)
  • 50 ml water                                                   
  • 50 ml azijn                                                              
  • 3 jeneverbessen
  • 3 peperkorrels + gemalen peper

Bereiding van de zuurkool

  1. Snijd de witte kool fijn.
  2. Breng het water met de azijn aan de kook en voeg vervolgens de witte kool, jeneverbessen en peperkorrels toe. Laat het geheel ongeveer 5 minuten koken.
  3. Laat afkoelen. Druk de afgekoelde kool stevig aan en zet het in de koelkast.

U kunt de zuurkool na 24 uur gebruiken of - nog lekkerder - na een dag of drie!

Ingrediënten voor de zuurkoolschotel:

  • 250 g zelfgemaakte zuurkool zonder zout
  • 300 g kruimige aardappelen 
  • 60 ml halfvolle melk (+/- 4 eetlepels)
  • 1 eetlepel vloeibare margarine (ongezouten)
  • 2 uien
  • 200 g rundergehakt
  • (eventueel ½ eetlepel gehaktkruiden zonder zout bv. Silvo, Verstegen, AH, Jumbo.)
  • 1 handje broodkruimels
  • 1 klontje ongezouten roomboter

Bereiding van de zuurkoolschotel:

  1. Schil de aardappels en kook ze in ruim water in 15 tot 20 minuten gaar. Giet de aardappels af.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Stamp de aardappels fijn met de melk.
  4. Bak het gehakt met de gesnipperde ui en eventueel de gehaktkruiden zonder zout in de vloeibare margarine rul.
  5. Schep het gehaktmengsel in de ovenschotel verdeel hierover de zelfgemaakte zuurkool en daarop de aardappelpuree.
  6. Verdeel tot slot een handje broodkruimels en daarop kleine klontjes roomboter over de aardappelpuree.
  7. Laat de zuurkoolschotel in 20-30 minuten goudbruin bakken in de oven!

Bron zuurkool zonder zout: www.nieren.nl

*Per portie: 550 kcal – 28 g eiwit – 260 mg natrium – 1420 mg kalium – 370 mg fosfaat –     45 g koolhydraten