Zuurkoolschotel met gehakt
Zuurkool is met zout ingelegde kool en werd vroeger meegenomen op scheepsreizen omdat het zoveel vitamine C bevat! Dit voorkwam scheurbuik. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer de reden dat we zuurkool eten, maar de traiditionele zuurkool is nog wel altijd flink zout. Met deze versie zuurt u zelf de kool aan, zonder toevoeging van zout. Heel geschikt voor dialysepatiënten dus. Let op: dit duurt even, dus begin op tijd met dit recept.
Ingrediënten voor 2 personen voor de zuurkool
- ¼ witte kool (250 g)
- 50 ml water
- 50 ml azijn
- 3 jeneverbessen
- 3 peperkorrels + gemalen peper
Bereiding van de zuurkool
- Snijd de witte kool fijn.
- Breng het water met de azijn aan de kook en voeg vervolgens de witte kool, jeneverbessen en peperkorrels toe. Laat het geheel ongeveer 5 minuten koken.
- Laat afkoelen. Druk de afgekoelde kool stevig aan en zet het in de koelkast.
U kunt de zuurkool na 24 uur gebruiken of - nog lekkerder - na een dag of drie!
Ingrediënten voor de zuurkoolschotel:
- 250 g zelfgemaakte zuurkool zonder zout
- 300 g kruimige aardappelen
- 60 ml halfvolle melk (+/- 4 eetlepels)
- 1 eetlepel vloeibare margarine (ongezouten)
- 2 uien
- 200 g rundergehakt
- (eventueel ½ eetlepel gehaktkruiden zonder zout bv. Silvo, Verstegen, AH, Jumbo.)
- 1 handje broodkruimels
- 1 klontje ongezouten roomboter
Bereiding van de zuurkoolschotel:
- Schil de aardappels en kook ze in ruim water in 15 tot 20 minuten gaar. Giet de aardappels af.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Stamp de aardappels fijn met de melk.
- Bak het gehakt met de gesnipperde ui en eventueel de gehaktkruiden zonder zout in de vloeibare margarine rul.
- Schep het gehaktmengsel in de ovenschotel verdeel hierover de zelfgemaakte zuurkool en daarop de aardappelpuree.
- Verdeel tot slot een handje broodkruimels en daarop kleine klontjes roomboter over de aardappelpuree.
- Laat de zuurkoolschotel in 20-30 minuten goudbruin bakken in de oven!
Bron zuurkool zonder zout: www.nieren.nl
*Per portie: 550 kcal – 28 g eiwit – 260 mg natrium – 1420 mg kalium – 370 mg fosfaat – 45 g koolhydraten